Doel

 

De Auti-Ouderclub (AOC) is een informele ouder- en familiegroep rond Limburg, met gezinnen in alle richtingen van de provincie en zelfs daarbuiten. Ze is ontstaan als een zelforganisatiegroep, toendertijd gegroeid uit een schrijnende afwezigheid van voorzieningen en informatie over autisme, uit het ontbreken van een toevluchtsoord voor een correcte diagnose en uit een minimaal aanbod voor een optimale opvang en aanpak van de kinderen en gezinnen getroffen door autisme.

De AOC heeft momenteel ongeveer 25 leden (gezinnen). De vereniging is uit een feitelijke vereniging ontstaan en is intussen uitgegroeid tot een vzw. Iedereen die wil, draagt zijn steentje bij naargelang zijn eigen kunnen en mogelijkheden.

 

De groep is ontstaan op 14 mei 1997 uit een praatgroep van 6 ouderkoppels die in 1996 werd geleid door de Dienst voor vroeg- en Thuisbegeleiding. Toen de begeleiding wegviel, zijn we op eigen benen verder gegaan.

Er wordt een gezins-lidgeld gevraagd van 20 euro per jaar, dat wordt aangewend om activiteiten te organiseren en natuurlijk de werkingskosten te vergoeden.

We organiseren verschillende activiteiten, niet alleen voor de kinderen met autisme, maar ook voor de broes of zussen en natturlijk ook voor de ouders. Enkele voorbeelden van activiteiten zijn paard rijden, bezoek aan een binnenspeeltuin (Deze is dan enkel toegankelijk voor kinderen met een handicap), karten, bowling, picknick (de kinderen kunnen dan eens met een motor mee rijden) ... Voor de ouders organiseren we ook wel eens een etentje.

Op onze website verschijnen regelmatig wel eens foto's van de activiteiten die we doen.

 

 

Doelgroep van onze vereniging.

 

Doel van onze vereniging

Elke persoon van het gezin heeft nood aan ontspanning. Meestal worden de gezinsactiviteiten toegespitst het autisme, zodat de anderen in de vergeethoek raken.

AOC organiseert activiteiten waarin elke groep, apart of samen met een andere groep, zich kan ‘ontspannen’.

Zeer belangrijk daarbij is dat brussen en ouders zien dat ze niet alleen staan. Er is altijd wel een gelijkaardig gezin, of zijn er brussen die even oud zijn. Dit leidt bijna automatisch tot contact zoeken en uitwisseling van ervaring met iemand die de situatie kent. 

 

 

Activiteiten van onze vereniging

 

AOC biedt een aantal activiteiten aan, waarvoor de opkomst telkens vrijblijvend is en sterk verschillend kan zijn naargelang het een gezinsactiviteit is of een gezelligheidsactiviteit voor de ouders alleen.

Volgende activiteiten staan vast op het programma:

• De jaarlijkse barbecue in een voorziening met een omheinde en veilige speelruimte, met gocarts en andere attributen.

• De jaarlijkse picknick in een andere omgeving met weer een omheinde en dus speelruimte. met springkasteel en mogelijkheid tot een ritje op een trike.

• De collectieve zwemnamiddag in een subtropisch maar rustig en overzichtelijk zwembad.

• Bezoek aan Pretland op een vrijdagavond (enkele malen per jaar). Dan is de zaal enkel voor ‘ons’ open, en zijn er geen andere mensen, geen drukte en geen mensen die zich ongemakkelijk voelen.

Deze activiteiten worden de laatste jaren ook geprogrammeerd:

• Een boottocht met speedboten op het kanaal.

• Een bowlingavond met eten voor de ouders.

• Een bowlingnamiddag voor de kinderen.

• Schaatsen

• Een weekend met gezinnen

De verschillende activiteiten worden telkens door andere ouders georganiseerd. Iedereen kan ook activiteiten voorstellen. Op die manier komen we tot een mix waarin andere prioriteiten worden gelegd, maar waaraan toch iedereen kan deelnemen.

Ongeveer 6 maal per jaar komt een kerngroep samen die de agenda vastlegt. Deze vergaderingen zijn voor iedereen toegankelijk, en iemand die een voorstel wil lanceren kan dat best op een vergadering doen. Van elke vergadering krijgt elk gezin een verslag, zodat ze kunnen bepalen aan welke activiteiten ze willen deelnemen.